dimecres, 20 de desembre del 2017

dimarts, 19 de desembre del 2017

El bullying - l'assetjament escolar

Ahir vam fer una assemblea molt interessant sobre el bullying i la voldríem compartir amb vosaltres ja que considerem que és un tema molt interessant i del qual hem de tenir alguns coneixements claus.

En un primer moment i sense saber quin era el tema de l'assemblea, els alumnes han visionat un vídeo que representa una situació d'assetjament escolar :



Un cop vist el vídeo, hem pogut iniciar una xerrada en la qual hem respost a diverses preguntes que ens han portat a tractar els temes claus : què és el bullying, quins en  són actors, quins tipus d'assetjaments existeixen i quines solucions o actuacions podem dur a terme per evitar-ho. 

Dins de les reflexions que hem anat fent, les conclusions més importants a les que hem arribat són les següents: 
  • Es considera bullying una agressió prolongada i reiterada cap a un alumne. És important no confondre un conflicte puntual o aïllat amb el bullying. La paraula bullying és una paraula molt potent que no es pot utilitzar de qualsevol manera.
  • Molt sovint, l'agressor és un alumne que no sap com relacionar-se correctament amb la resta i que els vol cridar l'atenció per fer-se un lloc.
  • La víctima es troba en una situació de la qual no aconsegueix parlar amb ningú i per la qual necessitarà ajuda. 
  • Els espectadors tenen un paper molt potent ja que són els que donen força i vida a l'agressor amb la seva conducta (quan entren en el seu joc). De la mateixa manera, molt sovint són els que tenen les cartes entre les mans per modificar aquesta situació : ells poden denunciar la conducta i ajudar la víctima i l'agressor per acabar amb aquesta. 
  • Per ajudar l'agressor, el càstig no serveix de gran cosa : l'alumne necessita ajuda per aprendre a relacionar-se d'una altra manera i evitar atacar a la resta.
Finalment, hem repartit un prospecte explicatiu als alumnes que recull la informació treballada i que informa del protocol d'actuació a seguir en el cas de dubte sobre una situació d'assetjament escolar. Us animem a llegir-lo amb els vostres fills i a parlar d'aquest fet ja que la comunicació és la nostra principal eina per prevenir, detectar i resoldre les situacions de bullying.